Augustana College printing logo

Augustana och Kyrkan

Sammanfattning av Kaylin Korbelik

Den Skandinaviska Evangeliska Lutherska Augustana Synoden inrättades i juni 1860. Den första skolan som associerades med synoden var Augustana College i Rock Island, Illinois. Augustana grundades också 1860. Augustana synoden omorganiserades till den Lutherska Kyrkan i Amerika (LCA) 1962 och då flyttades Augustanas Prästseminarium från Rock Island till Chicago. Där blev den en del av Lutherska Teologiska Skolan. Den Evangeliska Lutherska Kyrkan i Amerika (ELCA) grundades år 1987; Augustana är en av 28 skolor som idag är anslutna till ELCA.

Augustana har haft många studentar från hela världen som har fått veta om Augustana genom den Lutherska Kyrkans missionen i andra länder. Ett exempel är kinesiska studenten Daniel C. Tsui som gick ut Augustana 1961. 1998 vann Daniel Nobelpriset i fysik.

För att behålla täta förbindelser med sina Lutherska rötter måste Augustanas president tillhöra antigen ELCA eller en annan kristen kyrka. Alla Augustanas presidenter har haft stort inflytande på skolans förhållande till kyrkan. Augustanas nuvarande president, Steven Bahls, har också arbetat för att bevara detta förhållande. Dessutom måste ett bestämt antal medlemmar i Augustanas styrelse tillhöra en ELCA församling. Augustana publicerar också en ELCA tidsskrift som heter Intersections. Augustanas fakultet, anställda , och studenter arbetar för kyrkan på lokala, regionala, och nationella nivåer.