Augustana College printing logo

Augustana och Sverige

Sammanfattning av Lisa Huntsha

Från början, har Augustana och Sverige haft en stark förbindelse. Augustanas grundare var från Sverige och det finns fortfarande en anknytning idag. Genom åren har Augustana fått ekonomisk hjälp och andra presenter från både grupper och individer. Wallenberg familjen har, till exempel, hjälpt skolan mycket. De gav pengar till Augustanas Wallenberg Hall, en konsert- och föreläsningssal. De gav också en donation för renoveringen av Augustanas Swenson Center för Swedish Immigration Research, som är ett forskningscentrum för genealogi och om svensk utvandring. Centrets direktör, Dag Blanck, håller förbindelsen mellan Sverige och Augustana vid liv för han reser från Sverige till Augustana flera gånger om året.

Augustana har fortfarande förbindelser med Sveriges regering. 1996 kom Kung Carl XVI Gustaf till Augustana med Drottning Silvia. 2008 tilldelades före detta Augustana President Thomas Tredway Kommendörskap i Nordstjärneorden av Sveriges USA-ambassadör, Jonas Hafström. Sommaren 2008 reste Augustana President Steven Bahls till Sverige för att fira tvåhundraårsjubileet av Lars Paul Esjbörns födelse. Då träffade han ledare från Uppsala Universitet och Sverige-Amerika Stiftelsen.

Genom åren har många studenter från Sverige studerat på Augustana som också har gjort många vetenskapliga framgångar. Nils Hasselmo, till exempel, som gick ut 1961, är en pensionerad president från The University of Minnesota. Idag, får studenter från Augustana resa till Sverige och läsa svenska på "Augustana's Summer School in Sweden" i Grebbestad. På det sättet, håller även studenterna förbindelsen igång mellan Sverige och Amerika idag.